Direktlänk till inlägg 21 oktober 2008

Självmotivation till träning

Av TriMaster - 21 oktober 2008 11:30

Det finns ju många kloka människor som hålla tal, skriver artiklar, böcker eller blogg och prata om hur du ska få igång sin träning och hur du ska motivera dig till det. Vissa lever gott av det att ge i princip samma tips om och om igen. Helt ärligt, har dessa tips hjälpt dig? Antagligen lika väl som den senaste kvällstidning som med dunderbokstäver vill berätta för dig hur många kilo du kan gå ner i vikt om du bara äter kokta ägg ett tag. Bara tanken att göra något sånt är ju inte roligt. Och vem vill göra något frivilligt som inte ens är rolig.

Metoden som fungerar mycket bättre och inte bara fungera för träning är att börja hos dig själv. Du kanske sitta hemma som småbarnsföräldrar, har senast sett dig i spegeln och undra hur det kunde blir så mycket lösvikt av all lösvikt. Prrrr, pinsamt, det måste bort. Stop! Där börjar felet. Det hela blir mycket mer konstruktivt om du fundera istället över hur det ska vara.

Att skapa en bild hur det ska se ut. Det är mycket starkt om du först bara föreställer dig att hur du ska se ut, vad du ska åstadkomma, presterar, hur mycket roligare, bättre, enklare etc det kommer att blir när du har uppnådd detta mål. Visualisera ordentligt. Så jobba reklamen och alla andra också som vill få dig att du gör något. Varför inte använda metoden av dig själv för dig själv, till ditt bästa.

När du sen har visualiserat ditt mål, som kan vara allt att mellan att klara Ironman på mindre än 10 timmar till att gå ut minst 2 ggr i veckan och springer i 30 min (inte en sekund kortare), borde du sätta ett mål NÄR det ska händer. Ta en fin lapp, bok eller liknande och skriv ner det. Tydligt! Målet och när det ska hända. Läs det för dig! Högt! Vänta kanske en dag eller två och tugga på det. Känns det bra? Är det realistiskt och ändå utmanande? Vill du det verkligen? Kan du känna efter hur det skulle vara om du hade klart målet?

Om du efter ett tag fortfarande tycker att det känns helt rätt kan du berätta det till en vän eller kompis och ber henne/honom att du vill blir påmint att du har detta mål.

Sen kommer en mycket viktig steg och det är att skapa delmål till målet. Har du aldrig sprungit förut eller mycket länge sedan är det säkert mycket tufft att klar tröskeln att springa 2 ggr i veckan 30 minuter. Ta ett mål som nästan känns löjligt. T.ex du går först 5 minuter och sen springer du bara 300 m hur långsamt du vill men du springer och resten går du igen. Kanske i början är du bara ute 15 min, för du kan ju ALDRIG vara borta från ungen eller hur? Bullshit, du har en man/fru som kan vakta din avkomme i en kvart senare timme. Helt säkert, om inte är det dags att byta ut honom/henne, partnern alltså inte barnet.

Sen visualisera du detta delmål igen. Hur enkelt det är att göra, hur kul det är, och roligt. Och sen … sen gör det bara. Just du it!

Och efter du har kommit hem bestämmer du direkt när du ska göra det igen. Skriv ner det helst direkt i din bok som ligger där färgglad som påminnelse.

Nästa gång gör du intet annat än att upprepa det du gjorde vid första gången. Inte mer och inte mindre. Viktigt är sen att du hålla denna rutin i minst 3 veckor. Så länge ta det minst för att det blir en vanna. Släpp inte taget. Inga ursäker! Gör det där lilla steg, det första delmål. Ut, och börja. Du är trött nu, visst. Men det tar bara 15 minuter sen får du vila hur mycket du vill. Skulle du efter att du har varit ute ett tag fortfarande vara helt slut, utan lust och gnister, då är det helt ok att gå hem den dagen och att försöka nästa dag igen. Nästa dag, inte nästa-vecka-kanske. Det är alltså viktig att få i sig en viss disciplin och vana av rutinen.

Prova, det fungerar, och du kommer att se, att om ett tag vill du öka tiden, belastning, pulsen, hastigheten eller vad det nu är. Kommer du fortfarande inte igång och du har följd alla steg ovan så maila du mig. Lycka till!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av TriMaster - 24 augusti 2010 20:13

Snittpuls de senaste 11 timmar: 62 .... och då var dagen rätt hektiskt. Nej, nej, nej, mitt jobb är inte alls för lugnt just nu ... tvärtom det händer massor med spännande saker ... kan det vara så att man mot slutet av säsongen börjar att komma i fo...

Av TriMaster - 18 augusti 2010 22:08

att "Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results." Är inte det just vad många förvänta sig när de träna. Springa om och om "sin runda" och hoppas att de ska blir en bättre löpare. Inom Golf gör man ju inte så,...

Av TriMaster - 17 augusti 2010 21:50

"Om man ska blir riktigt bra på något, måste man vara besatt".   Vad händer om man är åtminstone hängiven? ...

Av TriMaster - 15 augusti 2010 13:44

Igår var det midnattslopp i Stockholm. 21000 löpare, joggare, gångare, spexare. I början var det tänkt att slå min tid från i fjol då man kunde lägga upp en annan taktik, se till att placera sig bra i startgruppen, kommer med så klart i 1b eller 1c. ...

Av TriMaster - 3 augusti 2010 14:23

Ok, ok, det var mycket tyst ett tag. Ett långt tag. Det var många orsaker till det men tar för lång tid att förklara. Jag har i alla fall bestämd mig att fortsätta att skriva här. Kanske lite mer regelbundet, lite mer fokuserad. Det har snart gått tr...

Ovido - Quiz & Flashcards